Ciasta według Pauliny

Wpisy

  • piątek, 05 października 2012
    • Domowe naleśniki

      Składniki

      • 0.5 kg mąki
      • 0.75 l mleka
      • 1 jajko
      • szczypta soli
      • 3/4 szklanki oleju

      Sposób przyrządzenia

      Wszystko razem miksujemy.

      Rozgrzewamy patelnie i smażymy naleśniki.

      Są rewelacyjne wypróbowany sposób.

      Podczas smażenie nie trzeba natłuszczać patelni.

      Ale jak ciasto będzie przywierać do patelni należy dodać jeszcze odrobiny oleju

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      piątek, 05 października 2012 11:46
  • wtorek, 02 października 2012
    • Filet drobiowy z jajkiem

      Składniki

      • 2 filety z piersi kurczaka
      • 2 jajka
      • pieprz, sól
      • odrobina oleju do wysmarowania naczynia żaroodpornego

      Sposób przyrządzenia

      Bardzo ciekawe i smaczne danie a co najważniejsze bardzo sycące.

      Nikt nie powie, że jedzenie w diecie Dukana jest nudne i nieciekawe .

      Jajka gotujemy na twardo, studzimy obieramy.

      Pierś myjemy, przecinamy ostrym nożem na środku (nie do końca) tworząc kieszonkę.

      Z wierzchu i w środku pierś nacieramy przyprawami - sola i pieprzem a możemy jeszcze dodatkowo w środku natrzeć musztardą.

      Odstawimy filety na 2 godziny do lodówki aby przeszły przyprawami.

      Następnie do kieszeni wkładamy po jednym ugotowanym jajku, obwiązujemy bawełnianą nitką aby kieszonka się nie rozeszła.

      Filety wkładamy do naczynia żaroodpornego, przykrywamy folia aluminiową, pieczemy około 30 minut, przed końcem pieczenia folię możemy zdjąć aby filety pięknie się zarumieniły.

      Przed pieczeniem filety można również obtoczyć w jajku i otrębach - będą miały fajną panierkę.

      Otoczkę z mięsa można zrobić z mielonego mięsa drobiowego lub wołowego - wówczas przygotowujemy je podobnie jak mięso na kotlety-pulpeciki mielone, pamiętając aby zamiast bułki tartej użyć otrąb.

      Polecamy poradnik: zasady ogólne diety Dukana

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      wtorek, 02 października 2012 15:06
  • sobota, 29 września 2012
    • Pieróg z kaszą gryczaną i kurkami

      Składniki

      • ciasto:
      • 40 dkg mąki pszennej
      • ok. 200 ml ciepłego mleka
      • 3 dkg świeżych drożdży
      • 1 płaska łyżeczka soli
      • 1 płaska łyżka cukru
      • 2 łyżki oleju lub oliwy
      • 1 czubata łyżka zimnego masła
      • 1 jajko
      • trochę mąki do posypania blatu
      • farsz:
      • 1
      • 5 szkl. suchej kaszy gryczanej
      • 2 liście laurowe
      • 2 słoiki 0
      • 33 l kurek duszonych w maśle (można użyć innych grzybów albo kurek mrożonych ok. 3/4 kg dodając ok. 1/2 kostki masła)
      • 1 cebula
      • 2 jajka
      • 2 łyżki proszku grzybowego (zmielonych grzybów suszonych - z samych kurek albo grzybów mieszanych)
      • 1 duży ząbek czosnku
      • 2 łyżki posiekanej natki pietruszki
      • 1/4 łyżeczki mielonego kminku

      Sposób przyrządzenia

      W sezonie grzybowym robię zapasy - m.

      In.

      Grzyby duszone w maśle.

      Zimą i na uroczyste okazje są gotowe do wykorzystania i smakują jak świeże.

      Drożdże rozpuszczamy w lekko podgrzanym mleku, dodajemy cukier i odstawiamy na kilka minut aby ruszyły.

      Mąkę przesiewamy z solą, dodajemy masło, olej i żółtko, rozcieramy dokładnie palcami aby nie było żadnych grudek.

      Następnie wlewamy rozczyn i zagniatamy miękkie ciasto, wyrabiamy aż przestanie kleić się do rąk i naczynia.

      Odstawiamy pod przykryciem do wyrośnięcia na ok.

      1 godz.

      .

      Kaszę zalewamy 3 /4 szkl.

      Wody, dodajemy liście laurowe i gotujemy na małym ogniu aż wchłonie cały płyn.

      Grzyby przekładamy do rondla, podgrzewamy aby masło się rozpuściło - połowę masła odlewamy.

      Na łyżce masła z grzybów podsmażamy na patelni posiekaną cebulkę razem z posiekanym czosnkiem, kiedy się zeszklą przekładamy je do grzybów.

      Dodajemy podgotowaną kaszę, proszek grzybowy, podlewamy ok.

      1 /4 szkl.

      Wody i dusimy aż kasza wchłonie cały płyn i będzie miękka.

      Usuwamy liście laurowe i doprawiamy kaszę z grzybami solą, pieprzem, kminkiem, odstawiamy do przestudzenia.

      Zimny farsz mieszamy z surowymi jajkami i natką pietruszki.

      Wyrośnięte ciasto zagniatamy ponownie i dzielimy na 4 części.

      Każdą rozwałkowujemy na placek śr.

      Ok.

      20 cm.

      Na dwa nakładamy po połowie farszu, brzegi smarujemy roztrzepanym białkiem, przykrywamy pozostałymi kołami, dociskamy brzegi blisko nadzienia.

      Ew.

      Nadmiar ciasta przy brzegach odcinamy ostrym nożykiem i dokładnie zawijamy dookoła a z resztek ciasta robimy ozdoby (kwiatki, listki, gwiazdki albo coś innego).

      Ozdoby przyklejamy białkiem.

      Cały pieróg smarujemy białkiem, nakłuwamy końcem noża w kilku miejscach.

      Układamy na natłuszczonej lekko blasze i wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st.

      C, pieczemy ok.

      20 -30 min.

      Aż ładnie zbrązowieje.

      Podajemy przestudzony, pokrojony na trójkąty, najlepiej z dodatkiem czerwonego barszczyku albo czystej zupy grzybowej.

      Ilość składników na dwa pierogi - ale do drugiego możemy zrobić inny farsz

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      sobota, 29 września 2012 11:37
  • czwartek, 27 września 2012
    • Deser zapiekany z jabłkami

      Składniki

      • 75 dag jabłek
      • 3 łyżki cukru
      • cukier waniliowy
      • 1 łyżka masła- do formy
      • tarta bułka- do formy
      • 4 jajka
      • 6 łyżek mąki
      • 4 łyżki cukru
      • aromat waniliowy
      • 1 łyżeczka proszku do pieczenia

      Sposób przyrządzenia

      Żaroodporne naczynie wysmarować masłem i wysypać tartą bułką.

      Jabłka umyć, obrać, wykroić gniazga nasienne, pokrajać w cienkie plasterki.

      Z białek ubić na sztywną pianę, dalej ubijając dodawać cukier, żółtka, aromat cytrynowy, mąkę wymieszaną z proszkiem do pieczenia.

      Do przygotowanej formy włożyć jabłka, przesypując je cukrem z cukrem waniliowym i zalać ciastem.

      Wstawić do nagrzanego piekarnika 200 stop.

      C.

      I piec 30 -35 minut.

      Podawać lekko ciepłe w naczyniu, w którym się piekło

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      czwartek, 27 września 2012 11:20
  • poniedziałek, 24 września 2012
    • Lipień na maśle z orzechami

      Składniki

      • * 1 szt lipień
      • * 2 łyżki orzechy laskowe
      • * 1 szt tymianek zielony
      • * masło ok 1 łyżka
      • * 1 łyżka migdały
      • * sól ziołowa
      • * tymianek suszony

      Sposób przyrządzenia

      Lipienia świeżego myjemy, suszymy papierowym ręcznikiem rozkrawamy, wyciągamy wnętrzności, usuwamy głowę .

      Myjemy go jeszcze raz i suszymy.

      Solimy w środku solą ziołową wkładamy kawałek tymianku i kilka migdałów.

      Wierzch ryby posypujemy mieszanką soli z suszonym tymiankiem .

      Smażymy na maśle z obu stron na złoto .

      Orzechy, migdały kroimy dość drobno prażymy na patelni bez tłuszczu, posypujemy rybę orzechami i migdałami.

      Ozdabiamy natką pietruszki lub tymiankiem

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      poniedziałek, 24 września 2012 10:33
  • sobota, 22 września 2012
    • Pomarańczowe tosty

      Składniki

      • 3 kromki chleba tostowego
      • 4 jajka
      • 50 ml śmietanki kremówki
      • 2 łyżeczki cukru
      • aromat pomarańczowy
      • jogurt brzoskwiniowy

      Sposób przyrządzenia

      Jajka rozmącić z cukrem, śmietanką i kilkoma kroplami aromatu, zanurzyć w nich kromki chleba i odstawić na kilka minut aż nasiąkną całym jajkiem.

      Smażymy kilka minut z każdej strony na złoty kolor.

      Ja podałam z jogurtem brzoskwiniowym;) SMACZNEGO!!!!

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      sobota, 22 września 2012 11:19
  • piątek, 21 września 2012
    • Tunczyk z groszkiem

      Składniki

      • puszka zielonego groszku
      • puszka kukurydzy
      • duzy zabek czosnku
      • 6 sredniej wielkosci filetow z tunczyka
      • duza cytryna
      • ziarna czarnego pieprzu
      • 3 ziarna ziela angielskiego
      • lisc laurowy
      • kieliszek bialego wina
      • 2 szklanki wody
      • zielenina i piorka koperku
      • sos:
      • szklanka majonezu
      • 2 lyzki smietany
      • 2 jajka ugotowane na twardo
      • lyzeczka musztardy
      • sol
      • bialy pieprz

      Sposób przyrządzenia

      Najpierw filety nalezy nacierac sola odstawic na ok 10 minut w chlodne miejsce z wody z dodatkiem wina pokrojonej w plasterki cytryny ziaren pieprzu ziela angielskiego i liscia laurowego gotujemy wywar a nastepnie cedzimy do goracego zas kladziemy wytarte do sucha z soli filety gotujemy je w odkrytym naczyniu przez ok 15 minut nastepnie przygotowujemy sos majonez laczyc ze smietana musztarda i posiekanymi jajkami nastepnie dodac posiekany czosnek odsaczone groszek i kukurydze doprawic do smaku salatke zas wylozyc na polmisek porcje odsaczonego tunczyka klasc na salatke kazda przybrac piorkiem koperku calosc otoczyc zielenina smacznego

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      piątek, 21 września 2012 14:38
  • środa, 19 września 2012
    • Grilowany karczek

      Składniki

      • 1kg karczku
      • 2 ząbki czosnku
      • oliwa
      • pieprz
      • słodka papryka
      • sól
      • tacki do grilowania paclan

      Sposób przyrządzenia

      Mieso pokroic na plastry .

      Do oliwy wcisnąc czosnek dodac sól pieprz paprykę .

      Kawałki mięsa posmarowac aromatyczna oliwa z przyprawami i położyc na tatce grilowac

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      środa, 19 września 2012 09:18
  • wtorek, 18 września 2012
    • Zupa chrzanowa wg magda2601

      Składniki

      • 1 drobiową porcja rosołowa
      • l wędzone udko kurczaka lub kawałek
      • wędzonego mięsa indyczego
      • 1 porcja włoszczyzny z kapustą
      • 5 łyżek świeżo startego chrzanu
      • 5 jajek ugotowanych na twardo
      • 4-5 ząbkow czosnku
      • łyżka przesianej pszennej mąki
      • szklanka śmietany
      • łyżka margaryny
      • listek laurowy
      • garść posiekanej zieleniny (natka pietruszki
      • szczypiorek
      • koperek)
      • sól
      • pieprz

      Sposób przyrządzenia

      Włoszczyznę oczyŚcić i zetrzeć na tarce z duzymi otworami lub drobno poszatkować, dodać porcję rosołową i listek laurowy, zalać szęścioma szklankami wody gotować do miękkości ' odcedzić i i wywar przelać z powrotem do gamka.

      Czosnek zmiażdżyć:lub drobno posiekać i razęm z chrzanem dodać do zupy.

      Wędzone mięso pokroić i wrzucić do zupy, ewentualnie doprawić do smaku.

      Gotować 15 minut na niewięlkim ogrriu.

      Śmietanę wymiesza z mąką, dodać do zupy i podgrzewać, stale mieszając, nie dopuszczając jednak do wrzenia.

      Przed podanięm dodać jajka pokrojone w paseczki oraz posiekaną zieleninę.

      Zupę nalely podawać z pieczywem, najlepiej z chrupiącymi bułeczkami lub z czosnkowymi grzankami

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      wtorek, 18 września 2012 18:41
  • piątek, 14 września 2012
    • Gulasz

      Składniki

      • 1 kg wieprzowiny (karkówka
      • łopatka)
      • 30 dag pieczarek
      • 4 średnie cebule
      • 1 łyżka smalcu
      • 1 łyżka mąki
      • 1 łyżeczka ostrej papryki
      • pół paczki warzyw na patelnie
      • 400 ml rosołu (może być z kostki)
      • 1 łyżka masła
      • 10 dag ogórków konserwowych (lub kiszonych)
      • 50 ml gęstej kwaśnej śmietany
      • cukier
      • sól i pieprz.

      Sposób przyrządzenia

      Mięso umyć osuszyć i pokroić w kostkę.

      Posolić i popieprzyć.

      W rondlu rozgrzać smalec.

      Obsmażyć na nim mięso na złoty kolor.

      Dodać sproszkowaną paprykę i obraną, pokrojoną w półplasterki cebulę.

      Smażyć do zeszklenia cebuli.

      Pieczarki umyć, obrać pokroić w plasterki, dodać je do mięsa wraz z pokrojonymi w cienkie plasterki ogórkami i warzywami na patelnie.

      Doprawić solą, pieprzem i cukrem.

      Podlać rosołem.

      Dusić na małym ogniu do miękkości mięsa.

      Dodać śmietanę wymieszaną z mąką i odrobiną wody.

      Zagotować.

      Podawać z ryżem lub kaszą oraz ulubiona surówką

      Szczegóły wpisu

      Tagi:
      Autor(ka):
      paulinka1026
      Czas publikacji:
      piątek, 14 września 2012 17:15

Kanał informacyjny